Leerlingen Marklandcollege maken kennis met techniek

14-11-2016

“Mogen we deze schoenen houden, ze zitten wel lekker”, vraagt een van de leerlingen van het Marklandcollege uit Zevenbergen. Klas 2A is net aangekomen bij KS Profiel om een rondleiding te volgen door het bedrijf. In de fabriekshal zijn veiligheidsschoenen verplicht maar dat is dus “gewoon chill”.

Ks%20profiel%20rondleiding3

Verrassend leerzaam

 

KS Profiel is een van de deelnemende bedrijven van “Verrassend leerzaam”, een samenwerkingsproject van het Havenschap Moerdijk, het Marklandcollege en een groot aantal bedrijven in de Port of Moerdijk. Het doel van het project is om V.M.B.O.-leerlingen kennis te laten maken met techniek en ze te laten zien dat er enorm veel bedrijvigheid is in hun directe woonomgeving.

“Het is moeilijk voor een 14-jarige om nu al een beroep te kiezen”, zegt Heidi van der Lugt, verantwoordelijk voor de PR en Marketing  bij KS Profiel, “daarom helpen we graag met de voorlichting. We laten zien wat we hier doen en hoeveel mensen daarvoor nodig zijn. Wij zijn een groeiend bedrijf en dus kun je met de juiste opleiding zo bij ons aan het werk”.

KS Profiel

 Bij KS profiel worden metalen profielen op maat gemaakt voor meer dan 500 klanten wereldwijd. In de fabriekshal zien én horen de leerlingen hoe enorme machines de grote rollen staal door de stansen trekken en hoe de gaten worden geponst. Procesoperators bedienen de computergestuurde machines. Zij zorgen dat de producten precies volgens klantorder worden gemaakt. Logistiek personeel verzorgt het transport en op kantoor wordt de inkoop, verkoop en administratie gedaan.

Heidi laat de leerlingen ook aan den lijve ondervinden hoe zwaar het is om een gat te boren in ijzer, zelfs met behulp van een sterke machineboor. Ze daagt ze uit na te denken over hoe je een andere vorm dan een rond gat uit een stalen plaat haalt. En ze mogen even lekker rammen om een stuk metaal om te buigen. Carlo Kooyman vindt het een interessante rondleiding. “Ik wil graag in de techniek aan het werk want ik vind het leuk om dingen zelf te maken. Maar volgens een leraar van mij is alles techniek, dus maakt het eigenlijk niet uit waar je gaat werken”. En dat is dan ook weer waar.